Wat is ergotherapie?

Ergotherapie is bedoeld voor iedereen van jong tot oud die door een lichamelijke of geestelijke beperking moeite heeft met het uitvoeren van alledaagse handelingen. Bij dagelijkse handelingen kunt u denken aan het opstaan, wassen en aankleden, huishoudelijke taken, hanteren van een kopje, bestek of pen, zich verplaatsen buitenshuis, koken en boodschappen doen. Ook hobby’s en het verdelen van de energie over de dag of week kunnen aandachtsgebieden zijn. 

Een beperking bij het uitvoeren van alledaagse handelingen betekent dat u bepaalde dingen anders moet gaan doen. Het doel van ergotherapie is dat mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk functioneren in hun eigen omgeving. Dit kan thuis, op het werk, op school of elders zijn.

Ergotherapie is paramedische zorg, net als fysiotherapie of logopedie. Ergotherapeuten stellen mensen in staat om opnieuw hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of psychische problemen. Het werkterrein van de ergotherapeut is groot. Zo helpen ergotherapeuten kinderen die door een probleem in de oog/hand coördinatie moeite hebben met schrijven. Maar ook mensen met beginnende dementie worden door ergotherapeuten getraind om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven functioneren.

Ergotherapie vindt niet alleen in de behandelruimte van de ergotherapeut plaats, maar ook op de plek waar de problemen zich voordoen, zoals thuis, op het werk of op school.

 

 

 

 

Nieuws

Gezondheidscentrum Baarle is een feit!

Ergotherapie Baarle is een samenwerking aan gegaan met andere disciplines uit Baarle-Nassau onder de naam Gezondheidscentrum Baarle. 

Meer Nieuws


Samenwerking met: