Voorbeelden uit de praktijk

Pijnlijke gewrichten
Meneer de la Mar heeft pijnlijke gewrichten. Koken is een grote hobby van meneer, maar het koken en afwassen nemen te veel tijd in beslag en de pijn in de gewrichten neemt toe. Toch wil hij dit graag blijven doen. Via de huisarts wordt meneer doorverwezen naar een ergotherapeut. De ergotherapeut komt langs en ze bespreken samen de situatie en er wordt gekeken of er nog meer problemen zijn. Zo blijkt dat meneer moeite heeft om zich buiten te kunnen verplaatsen. De  boodschappen doet hij daarom niet meer zelfstandig. De ergotherapeut leert meneer hoe hij zijn gewrichten het beste kan ontlasten. Hij leert staan af te wisselen met zitten, op tijd rust te nemen en een juiste houding aan te nemen tijdens zijn bezigheden. Ook geeft de ergotherapeut advies over het gebruik van hulpmiddelen bij het koken zoals een anti-slipmatje en een aangepast mes zodat snijden beter gaat. Om zich buitenshuis beter te kunnen verplaatsen adviseert de ergotherapeut om een scootmobiel aan te schaffen. Als deze binnen is geeft de ergotherapeut een training om de basisvaardigheden te leren. Meneer kan uiteindelijk weer zelf boodschappen gaan doen en zijn grote hobby koken blijven uitvoeren. 

Vermoeidheid
Mevrouw Geerts heeft een aantal kuren chemotherapie ondergaan. Alles is gelukkig achter de rug en zij wil haar vertrouwde leven graag weer oppakken. Helaas blijkt mevrouw nog erg vermoeid te zijn. De ene dag voelt zij zich prima, de volgende dag voelt zij zich uitgeput en komt zij tot niets. De ergotherapeut helpt haar door middel van het geven van inzicht in haar mogelijkheden en beperkingen. Mevrouw leert zelf prioriteiten te stellen en haar grenzen te bewaken. Door meer gestructureerd te leven en de dag beter in te delen heeft mevrouw minder last van pieken en dalen in haar dagelijks leven. De activiteiten die voor mevrouw belangrijk zijn kan ze nog uitvoeren en ze heeft een betere balans gevonden tussen rust en inspanning.

Verminderde motoriek in de hand
Mevrouw van de Ven is 49 jaar en heeft een herseninfarct gehad. In de volksmond noemen we dit ook wel een beroerte. Mevrouw is in korte tijd grotendeels hersteld. Na 5 dagen in het ziekenhuis mocht zij weer naar huis. Thuis merkt mevrouw dat haar fijne motoriek in haar rechter hand nog achter blijft. Hierdoor is schrijven lastig geworden en het dicht maken van haar blouse lukt ook niet meer. De ergotherapeut inventariseert eerst welke problemen mevrouw ondervindt in haar dagelijks leven. Dan blijkt ook dat het aquarellen, wat zij zo graag doet, moeizaam gaat. De ergotherapeut onderzoekt wat het probleem veroorzaakt. Samen oefenen de ergotherapeut en mevrouw van de Ven het aankleden, het schrijven en het aquarellen. Het open- en dichtmaken van knopen blijft echter lastig. Hiervoor adviseert de ergotherapeut een hulpmiddel.

Nieuws

Gezondheidscentrum Baarle is een feit!

Ergotherapie Baarle is een samenwerking aan gegaan met andere disciplines uit Baarle-Nassau onder de naam Gezondheidscentrum Baarle. 

Meer Nieuws


Samenwerking met: